Η Βοβούσα


Η Βοβούσα είναι ένα από τα χωριά του Ανατολικού Ζαγορίου. Βρίσκεται κτισμένη στην κατάφυτη κοιλάδα του ποταμού Αώου περιτριγυρισμένη από ψηλά βουνά, στο κέντρο του Εθνικού πάρκου της Βόρειας Πίνδου ακριβώς στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα. Ορόσημο της αποτελεί ο ποταμός Αώος που τη διασχίζει με το παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι του (1748) στο κέντρο του χωριού. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους είναι Βλάχοι ενώ υπάρχουν και λίγες οικογένειες Σαρακατσάνων. Ασχολούνται κυρίως με δασοκομικές εργασίες και λιγότερο με την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.

Η ιστορία του χωριού ξεκινά τον 10ο αιώνα με τις πρώτες μετακινήσεις των Βλάχων στα βουνά της Πίνδου.
Τον 15ο αιώνα με τη συνθήκη της Βαλιδέ Σουλτάνας εντάχθηκε στα Ζαγοροχώρια γεγονός που αποτέλεσε εφαλτήριο για την ανάπτυξη της περιοχής.
Τον 18ο αιώνα αριθμούσε 3000 κατοίκους όντας κομβικό σημείο για το εμπόριο και με πλειάδα επαγγελμάτων να ανθούν. Προς το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη κατάργηση των προνομίων και λόγω των ληστρικών επιδρομών άρχισε η παρακμή του Χωριού όσο και της γενικότερης περιοχής.
Κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα το χωριό έζησε ειρηνικά έως το 1940 όταν και βρέθηκε στο κέντρο του πολέμου όσο και του εμφυλίου στη συνέχεια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ολοκληρωτική καταστροφή του το 1943. Το χωριό μετοικήθηκε αμέσως μετά το πέρας των εχθροπραξιών και ακλουθώντας τις ευρύτερες κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα πήρε τη σημερινή του μορφή.


Αξιοθέατα στη Βoβούσα

  • Εκκλησία Αγίου Γεωργίου (1814)
  • Εκκλησία Αγίας Παρασκευής (όπου πραγματοποιείται η Θεία Λειτουργία κάθε 26η Ιουλίου και το παραδοσιακό 3ήμερο πανηγύρι της βοβούσας)
  • Εκκλησία Παναγίας
  • Γέφυρα Βοβούσας (Αλέξης Μήσιος 1748)
  • Μικρή Γέφυρα Πουντίκα, Ασπροπόταμου (Αρούλου άλμπου)
  • Νεροτριβιά

Η Βοβούσα από ψηλά

Video by: ​DK Video Productions (http://www.dkvideoproductions.com)